Project Spotlight: Todd Cancer Institute Pavilion

September 22nd, 2014 |

toddcancercenter

 

Project Spotlight: Todd Cancer Institute Pavilion
A holistic, healing environment for Southern California cancer patients

Services: Mechanical, Electrical and Plumbing engineering design

Size: 64,000 square-feet, $30 million

P2S was honored to contribute to the design of a world-class, dedicated cancer care center in our hometown of Long Beach, California. The $30 million project involved the renovation of an existing office/lab building into a consolidated diagnostic and treatment center with a focus on holistic, mind-and-body healing. The center includes comfortable exam rooms and mammography suites, private treatment and procedure rooms, and a state-of-the-art wellness studio.

As part of the design, P2S renovated the existing HVAC with new chiller/air handler equipment and duct systems. Our team also installed power service upgrades from the hospital substation, with a new interior building distribution system.

P2S incorporated daylighting and LEAN principles to improve functionality, efficiency and flexibility. According to design partner c|a ARCHITECTS, nature served as the inspiration for the entire center’s design, which also included a rooftop garden, skylights, and relaxing views and artwork.

“One of the reasons I have so enjoyed supporting healthcare for nearly 20 years is that we know our work is literally helping to save lives,” says Kurt Kaiser, PE, Director of Electrical Engineering for Healthcare at P2S. “This project allowed us to support the medical and emotional needs of our city’s patients. There is nothing more fulfilling than that.”

The MemorialCare Todd Cancer Institute is tailored for the early diagnosis, treatment, research and education of patients with cancer or serious blood disorders. As one of the largest cancer centers in Southern California, the center treats more than 1,800 newly diagnosed patients a year. For more information, click here.

leafAs with most P2S designs, the Todd Cancer Institute Pavilion utilized sustainable design concepts, including daylighting and LEAN principles, to improve functionality, efficiency and flexibility.